måndag 20 juli 2020

Hur lyckas man med en blogg 101

Du hamnade på den här sidan av en anledning. Du har med störst sannolikhet nyligen startat upp en blogg och vill du synas mer på nätet. Bloggvärlden är mycket konkurrensutsätt och jag kan säga redan nu att de flesta som börjar blogga har inte det som krävs för att lyckas. Med lyckas menar jag givetvis att man tjänar pengar på det och så småningom kan helt enkelt leva på det. Vore det enkelt hade de flesta sagt upp sina 8 till 5 jobb och bloggat istället. Jag menar hur härligt vore inte det att kunna försörja sig själv och vara sin egen chef? Men sanningen som sagt är att det är bara en bråkdel av alla som satsar på det når dit.

I den här artikel tänkte jag dela med mig lite tips och tricks samt dela med mig olika verktyg. Så om du tror du har det som krävs, fortsätt läsa!

Vad är du bra på?

Ska du bli en så kallad influenser så är vägen dit ännu svårare än vad det tex. skulle vara om du bloggar in något du är bra på. Kan du mycket om blommor? Skapa en blogg om det och se till att alltid hålla dig till ämnet. Sanningen är den att de flesta bryr sig inte särskilt mycket om vad du åt för frukost eller vem du drack kaffe med. Folk vill oftast ha information som är nyttig. Är du därför kunning om blommor, dela med dig tips, råd, ladda upp fina bilder om just det. Du kommer eventuellt få in läsare som har gemensamt intresse. Och är ditt innehåll intressant kommer dessa läsare komma tillbaka. På sådant sätt bygger du ihop ett nätverk och därefter blir det ännu lättare att expandera då människor delar med sig och sprider om vilken härlig blogg de har hittat på tex. sociala medier eller privat.

Tekniskt perspektiv och länkar till din sida

Ur ett tekniskt perspektiv behöver din blogg vara lättillgänglig och något som kan användas på datorn, surfplattor och mobiltelefoner. Se därför till att skapa en blogg som erbjuder detta! Det finns tusentals olika bloggtjänster där ute på nätet. Jag använder mig av tex. blogger.se och är supernöjd med den! Det finns massor med temor och utseenden som de flesta kan enkelt förstå sig på.



Sedan är det också viktigt att din blogg får auktoritet. Det innebär att du vill att andra, mer etablerade webbsidor länkar till just din blogg. Se till att skapa dig "vänner" på nätet som kan tänka sig länka till din blogg. Ett annat alternativ är att du betalar pengar för dessa länkarna. Lite som annons helt enkelt.

Och den sista alternativet som är lite "ful" är att du länkar från andra sidor där du blir medlem på. Ett exempel kan vara att du till exempel länkar till din blogg från forum där det skulle kunna vara intressant för folk att läsa din blogg. Ett annat exempel kan vara tex. sidor som Zen Writing, där du har möjlighet att skapa ett inlägg själv. Sedan kan man också tex. skapa profil-länkar på olika sidor. Dock sägs denna metoden inte vara jätte effektiv längre. Men testa skadar det inte, gå in på tex. IMDB och skapa en profil där och se till att länka till din egen sida så kan du testa själv ifall det ger resultat. Inom samma kategorin kan även länkar till olika "funding" sidor passa in. Bland annat Crowfunding, Ko-Fi, Buy Me a Coffee, Okpal och många, många fler.

Ta till externhjälp

Vill du nå toppen med din blogg kommer du med störst sannolikhet behöva ta till dig extern hjälp och kanske investera en hel del pengar. Beroende hur tekniskt person du och hur mycket du vill lära dig om det kommer avgöra om du kommer att lyckas eller inte. Vill du endast fokusera på det du är bäst på (skrivandet) så kan du alltid finna hjälp där ute som kan ta på sig den tekniska biten.

Det var allt för den här gången. Jag kommer framöver ge flera tips och råd om saker som är bra att känna till så se till att följa. Nästa inlägg blir om sociala medier. 

Stort lycka till och vi hörs!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar