torsdag 19 mars 2020

Är alkoholism en sjukdom?

Spritmisbruk eller oavbrutet spritberoende är en sjukdom som påverkar cirka 10% av befolkningen. Det påverkar oss intellektuellt, verkligen och intellektuellt.

Det innebär att vi aldrig mer kan välja när vi ska dricka och när vi dricker inte kan välja hur mycket vi ska dricka. Vi har byggt upp en sorts "fysisk överkänslighet" för sprit, dvs vi svarar helt olika på sprit än vanliga individer.

På samma sätt har vi skapat och skrivet "mental fixering" som gör oss oförmögna att konfrontera våra svårigheter. Detta uppmanar till ett psykologiskt tillstånd där vi känner oss mer fruktansvärda och vårt svar är att allt ofta flyger i "dimman".

Spritmisbruk är konstant, dvs. allvarligt och djupt rotat, och resultaten försämras konstant. Sprit har blivit en välsignelse för oss.

Sprit beroende är en betydande allmän medicinsk fråga och det finns knappast några tvingande behandlingsstrategier idag.

AA inramades när den finansiella utbytesutredaren William Griffith Wilson och läkaren Robert Holbrook Smith, som båda hade extrema spritproblem, mötte och fann att de kunde förbli lugna genom att hjälpa varandra och olika tunga drickare. Författarna kallades regelbundet "Bill W" och "Dr. Sway" av sina följeslagare. AA har fått sina medel från Oxford Group Movement, senare känd som Moral Rearmament (MRA, i Swedish Moral Armament). Oxford-gruppens utveckling hade en solid protestantisk karaktär. 1939 delades ut boken Anonyma alkoholister.





Boken, som i den svenska versionen har fått namnet Anonyma alkoholister, bestod till stor del av Wilson ensam, men bekräftades ändå av hundra personer som, såsom indikeras av den distribuerande annonsen, hade "återhämtat sig från ett uppenbart tråkigt mentalt och fysiskt tillstånd ". Boken är en vägledning när det gäller att nå en djupare betydelsefull nivå för att hantera spritmisbruk och visar de tre essenser av spritmisbruk: den fysiska överkänsligheten, den psykologiska fixeringen och den oupphörliga kliniska sjukdomen.

Det innehåller ett tolv-förskottsprogram för det olyckliga olyckan att återhämta sig från spritmisbruk, med riktlinjer för den mest skickliga metoden att göra det, bit för bit. Boken fick omedelbart smeknamnet "Huge Book". Den "stora boken" är den mest betydande delen av AA-skrivning.

Cirka 15-20 procent av individerna som dricker sprit blir beroende. Varför ett fåtal människor är maktlösa och enklare än andra att bygga upp en vana är samlingspunkten för Markus Heilig, utbildare vid Linköpings universitet, som fick en utforskningspris från Brain Foundation 2018.

Sammantaget dricker vi nio liter osmyckad sprit per beboare (15 år och mer kryddat) i Sverige, och cirka 80 procent av den vuxna befolkningen har gynnat sprit de senaste 30 dagarna. Som anges av Central Association for Alcohol, var 300 000 svenskar under året under sprit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar