onsdag 25 mars 2020

Lär dig mer om vad är BankID

BankID är det största e-legitimationssystem i Sverige. I dags läget finns det tre stycken varianter av tjänsten. Dessa varianter är; Bank-id på filBank-id på kort och Mobilt Bank-id.

BankID används idag i de flesta sammanhang när man ska verifiera sin identitet på nätet i Sverige. För att ge några exempel på företag som använder sig tjänsten så är det tex. svenska banker, statliga myndigheter, nätcasinon använder BankID och även betalningar på nätet allt som oftast kräver idag att man verifierar med BankID.


Bank-id på fil

BankID-administrationen, som då och då kallades BankID på post, drevs fram 2003. En känslig autentisering och en mystisk krypto-nyckel läggs bort på datorns hårddisk och växer oavsett om dokumenten flyttas mellan olika datorer, som är inneboende och säkerhetsrisk. För att använda BankID på en PC måste du införa Bank ID Security Program inom ramen där posten tas bort. 

Analys har framförts att det är ett överdrivet underordnat arrangemang som förväntar sig att kunden antingen har Microsoft Windows eller Mac OS X. Redan ytterligare förstärkt Linux något, män stärker Linux 2014.

Bank-id på kort

BankID på kortet drevs fram 2005. En mystisk privat krypto-nyckel läggs bort i det kloka kortets chip, som fungerar som en hård autentisering, som betraktas som allt säkrare eftersom den i stort sett kräver fysisk åtkomst till kortet för att fungera. 

Kortet kan vara ett visum eller ett absolut bank-ID-kort. Kortet kan överföras med eller utan fotografering och kan fyllas i som en certifiering. Det här kortet fungerar relaterat till en exceptionell ruta, kallad en bankbox, som har ett nummertangentbord för att ange koder. Några banker har chipet koordinerat i lådan så det är inte kort. Bank-ID på kortet fungerar utan exceptionell programmering på din PC eller mobiltelefon, men ändå måste du ange långa koder i fallet. Det kan finnas exceptionell programmering för att flytta koderna via USB-länk.

Mobilt Bank-id

Mobilbank-ID drevs fram i oktober 2011 och är ett e-igenkännligt bevis för dagens mobiltelefoner från specifika leverantörer som har en mångsidig applikation.

Den kan mycket väl användas både för att logga in och markera med webben på en vanlig PC, där mobiltelefonen går runt som en annan säkerhetsbox, och för att logga in med bankens eller regeringens bärbara applikation. 

Mystiknyckeln läggs bort i en bärbar applikation (BankID Security App), som fungerar som en delikat godkännande. E-specialistkooperationen (den position eller organisation som klienten borde särskilja) har en godkännandeserver.

2014 utnyttjade hälften av alla svenskar med Smartmobil Mobile Bank ID-administrationen. På fem år använder du nästan multiplicerat till 94 procent av mobiltelefonklienterna. År 2019 gav varje som tog en intressebank Mobilt-BankID, vilket inte gjorde någon skillnad för de nästa två arrangemangen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar